10,000 underskrifter nådda
Till: Skolminister Lotta Edholm
Elever och lärares rätt till en bra skola måste väga tyngre än friskolornas affärshemligheter!

Skriv under för att även friskolor ska omfattas av offentlighetsprincipen. Sveriges lärare larmar om tystnadskultur i skolan(1) och kräver att offentlighetsprincipen ska gälla även friskolor. Men regeringen och SD säger nej. Nu stoppar de utredningen om hur öppenheten ska bli lika stor i friskolor som kommunala. Istället ska friskolekoncernerna kunna fortsätta att hemlighålla hur de använder skattepengarna. Det är helt galet.
Skolans pengar ska gå till skolan. Det måste kunna granskas och följas upp av både allmänhet och journalister.
Skolministern, själv rekryterad från en friskolekoncern, lägger nu locket på den utredning om offentlighetsprincipens införande som skulle ha presenterats inom kort. Resultatet av utredningen begravs och istället ska en mindre öppenhetsprincip utredas. Friskolekoncernerna kan bocka av ännu en fråga som SD och regeringen går dem till mötes i.
Skolan tillhör oss alla och din röst är viktig om vi ska kunna påverka regeringen att ändra sig kring hemlighetsmakeriet för friskolekoncerner. Skriv under vår namninsamling så lämnar vi den till regeringen. Vi måste stå upp för elever och lärares rätt till en bra skola, när inte SD och regeringen gör det. För oss går det före friskolekoncernernas rätt till affärshemligheter.
Vi kräver av SD och högerregeringen:
• Att offentlighetsprincipen införs även för fristående skolor
• ökade krav på ekonomisk redovisning för friskolor införs mot bakgrund av förslagen i Skolkostnadsutredningen
Varför är det viktigt?
Det är genom att uppmärksamma fel och brister som den offentliga verksamheten kan bli bättre och som skattemedel kan användas effektivt. Den myndighetsutövning som skolorna utför, den utbildning som de bedriver, är alldeles för viktig för att den inte ska kunna granskas på samma sätt som annan offentlig verksamhet.
Socialdemokraterna tillsatte därför en utredning för att kunna införa offentlighetsprincipen även för friskolor, men i tisdags meddelades att regeringen stryker offentlighetsprincipen som alternativ.
Skolminister Lotta Edholm försöker skylla på att offentlighetsprincipen blir för tuff för mindre fristående skolor att klara av, men Håkan Wiclander, som är ordförande för Idéburna skolors riksförbund, har sagt till DN att det är självklart att offentlighetsprincipen borde gälla alla skolor (2). Dessutom – har man ansvar för något så viktigt som barn och ungas utbildning så ska man också klara av att följa offentlighetsprincipen.
De som inte vill ha offentlighetsprincipen är de stora koncernerna, som gör stora vinster på våra barns skattepengar. Vi tycker inte att de ska få bestämma en sådan sak. Det ska vara lika lätt för allmänhet och journalister att avslöja fel och brister i friskolor som i kommunala skolor.
Åsa Westlund, utbildningspolitisk talesperson Socialdemokraterna
1. https://www.aftonbladet.se/debatt/a/76RM03/s-offentlighetsprincipen-maste-galla-friskolorna
2. https://www.dn.se/sverige/regeringen-offentlighetsprincipen-ska-inte-galla-friskolor/