Hoppa till huvudinnehåll

Till: Jimmie Åkesson och Ulf Kristerssons regering

Sälj inte ut svensk fotboll och hockey

Hjälp oss att rädda svensk fotboll och hockey från utförsäljning. Skriv under och visa att ingen får förstöra vår svenska idrottsrörelse! I Sverige ska vi medlemmar bestämma över våra idrottsföreningar, inte okända miljardärer vars enda intresse är att tjäna pengar.

SD, M, KD och L har i sitt regeringssamarbete enats om att ”Ett projekt ska genomföras för att stärka högstaligornas konkurrenskraft i den svenska elitfotbollen och elithockeyn”. (1) I en intervju i Expressen öppnade Liberalernas partiledare Johan Pehrson för att se över 51-procentsregeln. Nu visar det sig att det var SD som låg bakom punkten i avtalet. (2)

Låt inte politiker få för sig att köra över Riksidrottsförbundets stadgar och öppna för att sälja ut klubbarna till vem som helst. Vi vill inte att exempelvis oljemiljardärer i Saudiarabien och deras intressen ska styra över vår idrott.

Vi supportrar och medlemmar ska hålla i taktpinnen för svensk idrott. Rör inte 51-procentsregeln och sälj inte ut svensk fotboll och hockey! Skriv under idag för att visa att vi är en majoritet som vill behålla det som gör svensk idrott unik.

(1) https://www.tidöavtalet.se/tidoavtalet-i-detalj/direktiv-andra-samarbetsfragor/
(2) https://www.expressen.se/sport/fotboll/allsvenskan/l-oppnar-for-att-utreda-51-procentsregeln-sd-bakom-punkten/

Varför är det viktigt?

Svensk idrott bygger på ett starkt föreningsliv och deras medlemmar. Idrottsrörelsen är en av vårt lands största folkrörelser, där människor frivilligt sluter sig samman i föreningar och demokratiskt arbetar tillsammans. Den bärs upp tack vare medlemmars, supportrars och medborgares ideella engagemang.

Idrottsrörelsen är en självständig rörelse med en demokratisk struktur som bottnar i engagemang och kärlek till idrotten, inte i vinstmaximering. I Sverige ska medlemmarna bestämma över sina föreningar, inte okända miljardärer.

Det här är 51-procentsregeln
51-procentregeln är en regel som är inskriven i Riksidrottsförbundets stadgar och reglerar att 51 procent av svenska idrottsföreningar måste ägas av medlemmarna. Den förhindrar att privata investerare kan ta kontroll över klubbarna. Ingen enskild ägare, vare sig en privatperson eller ett företag, kan köpa upp en klubb helt och hållet.

Uppdateringar

2022-11-09 18:45:25 +0100

100 underskrifter nådda

2022-11-09 17:19:59 +0100

50 underskrifter nådda

2022-11-09 16:50:59 +0100

25 underskrifter nådda

2022-11-09 16:05:05 +0100

10 underskrifter nådda