100 underskrifter nådda
Till: Regeringen
75 ÅR SEDAN AL NAKBA
.png)
Den 15 maj i år är det 75 år sedan den stora katastrofen, Al Nakba, som fördrev över 700 000 Palestinier från sina hem av israeliska styrkor. För Palestinierna är den 15 maj en landssorgsdag som tyvärr är fortsatt högaktuell.
Förra året dödades 146 palestinier, och över 30 av dessa var barn. 29 israeler dödades. Det blodiga rekordet intogs samma år som Israel fick en ny regering bestående av högerextrema och ultrakonservativa partier. Att våldspiralen ökar samtidigt som ytterhögern kommit till makten i Israel bådar för en oroande utveckling.
Att Sverige då väljer att dra in biståndet till Palestina är ett allvarligt misstag som riskerar att förvärra situationen. Ett sänkt bistånd kommer inte att minska dödsoffren eller motverka den strukturella diskrimineringen. Det kommer inte att förändra vardagen för de barn som aldrig känt gräset mellan tårna, utan som endast sett grönska på plastgräsmattan i familjens källare.
75 år av lidande måste få ett slut. Skriv under namninsamlingen om du också vill att 1) biståndet till Palestina återinförs, 2) regeringen fördömer det våld och illegala bosättningar som palestinierna utsätts för 3) regeringen fortsätter att verka för en tvåstatslösning.
Varför är det viktigt?
SVENSKT BISTÅND
De borgliga partierna legitimerar biståndsnedskärningarna med argument om att biståndspengarna går till det palestinska styret, främjar korruption och stödjer terrorism. Det stämmer inte.
Under 2021 bidrog Sverige med bland annat 300 MSEK till det bilaterala utvecklingssamarbetet. Av dessa pengar går 55% av det svenska biståndet till civilsamhällesorganisationer som verkar för demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter, jämställdhet, sexuell och reproduktiv hälsa, rättsstatsprinciper och anti-korruption i Palestina. Resterande pengar går till samarbeten med multilaterala organisationer.
Faktum är att enbart 2% av det svenska biståndet direkt går till den palestinska myndigheten. Det är den palestinska miljömyndighet EQA, med vilken också svenska Naturvårdsverket har ett myndighetssamarbete inom miljö- och klimat, som mottar denna andel.