Om oss

Vad är detta?

Folkrörelse är en plattform där medlemmar i Socialdemokraterna kan starta och driva sina egna kampanjer

Det kan vara stort, litet, hjältemodigt eller helt vanligt. Det handlar om att ge ett digitalt verktyg till medlemmarna i Socialdemokraterna så de kan påverka världen.

Vad kan en kampanj handla om?

Det finns massor av saker i världen som behöver förändras. Vad har du sett i din omgivning som du känner kan lösas om vi är många som går ihop? Starta en kampanj om det! Det kan vara alltifrån att rädda en skola som hotas att läggas ner, få bättre sjukvård eller fler cykelbanor. Det som sätter gränserna är fantasin.

När du startar en kampanj är det viktigaste steget att sätta bollen i rullning - oroa dig inte om att allt måste vara 100% rätt direkt. Även erfarna och professionella kampanjare gör misstag och ändrar riktning när saker utvecklas. Du behöver inte vara en expert för att lansera en kampanj, du behöver bara vara öppen för att lära dig nytt på vägen.

Vad kan jag inte starta en kampanj om?

Socialdemokratin är en kyrka med högt i tak, därför förväntar vi oss inte att vi alltid håller med varandra. Vissa kampanjer kanske verkar lite märkliga och underliga, och det är helt okej! Så länge de inte förtalar, är falska, diskriminerar eller motsätter sig socialdemokratins ideologi.

I slutändan handlar det främst om: uppmanar din kampanj på något sätt till våld, förtal, falsk information mobbning eller till diskriminering av något slag? Inte? Toppen! Då kan du starta din kampanj - så länge du är medlem det vill säga.

We reserve the right to use our judgment and take something down if it crosses a line of common decency, so take responsibility for your campaign.

Hur bestäms det vilka kampanjer som kommer upp på hemsidan?

En rad faktorer bestämmer vilka kampanjer vi lyfter fram på hemsidan Folkrörelse.nu och i Socialdemokraternas kanaler. Dessa inkluderar om kampanjen är på väg att vinnas, växer snabbt eller är tidsmässigt påpassliga.

Hur ser er integritetspolicy ut?

Denna fråga tar väldigt mycket plats klicka här för att läsa hela vår integritetspolicy.

Vem äger datan på denna sida?

Då denna sida ägs och drivs av Socialdemokraterna är det Socialdemokraterna som äger datan. Medlemmar kan kontakta de som har skrivit under en kampanj men vi lämnar inte ut några uppgifter till enskilda individer.

Kan jag avsluta min kampanj?

Ja.

Hur kan en namninsamling göra skillnad?

En namninsamling ger en användbar ögonblicksbild av det folkliga stöd en fråga har och presenterar en lista på folk som delar samma känsla för åtagande eller oro. En namninsamling behöver inte alltid ha ett stort antal underskrifter för att ha stor inverkan. Tänk dig en lokal angelägenhet med 20 grannar på en gata som höjer sin röst, då måste någon lyssna.

Namninsamlingar kan vara en katalysator för samtal som förändrar hur folk tänker. Det kan vara i mötet med vänner, familj, kollegor, grannar, skolkamrater, i din förening eller i mötet med en politiker. Det är mest effektivt om du gör en poäng av att lämna in din namninsamling personligen till makthavaren på ett kreativt, högprofilerat sätt som förklarar varför dina supporters känner som de gör. Men den gör nog ingen större skillnad om du startar den och sen går din väg.

Jag älskar detta! Vad kan jag göra mer?

Kul! Du har förstått grundkursen för att kampanja och är redo för att lära dig mer. Utmärkt.

Här är grejen: Ibland vinner du en kampanj snabbt och lätt och det är en underbar känsla i kroppen. Andra gånger behövs en större skara av supporters bakom dig. När hindren är höga brukar det sistnämnda vara fallet.

Det är då du behöver bygga en rörelse.

Rörelser är en blandning av människor med olika färdigheter, yrken och intressen men som samlas kring ett gemensamt mål och syfte. Dessa individer kan kommunicera varför en fråga är viktig. Rörelsen kommer experimentera med olika taktiker över tid för att bygga en maktbas och inleda varaktig förändring.

Du kan inte bygga en rörelse ensam. En rörelse föds ur en samling människor med kompletterande styrkor och verktyg. En riktig rörelse byggs genom samarbete och att man lär sig av varandra. Även om någon eller några kanske kliver fram som ledare har alla en roll att spela.

För att bygga en rörelse måste du hitta andra människor som kan det inte kan. Om du är en duktig skribent bör du hitta någon som kan pengahantering. Om du inte är så bra på att hantera människor ska du hitta någon som kan. Bygg och investera i dessa personliga relationer för att säkerställa att ditt team är starkt och blandat.

Jag vill inte längre få uppdateringar om kampanjen jag har skrivit under. Hur gör jag?

Det är tråkigt att du lämnar. Du kan avregistrera dig från kampanjmejl från den enskilda kampanjen genom att klicka på länken för avregistrering i mailen du får från kampanjen.